Chleb jest podstawą jadłospisu człowieka już od zarania dziejów. I dlatego właśnie od chleba zaczynam publikację przepisów.

| I ETAP: | ZACZYN |
| Składniki: | |
| 1 porcja | zakwas |
| 1 szklanka | mąka żytnia |
| 1 szklanka | letnia woda |
| Sposób przygotowania | |
| składniki wymieszać | |
| pozostawić na minimum 8 godzin | |
| II ETAP (po min. 8 godzinach): | CIASTO |
| Składniki: | |
| 1 kg | mąka pszenna (wrocławska, poznańska itp. |
| 3 duże szklanki | letnia woda |
| 4 łyżeczki | sól |
| 1/4 kostki (25g) | drożdże (dla lepszego rozprowadzenia rozpuścić w 1 szklance wody) |
| 1 szklanka | otręby pszenne |
| 1/3 szklanki | siemię lniane (w całości, nie mielone) |
| 1/2 szklanki | słonecznik łuskany (może być słonecznik i pestki dyni |
| Sposób przygotowania: | |
| wszystko ręcznie wymieszać | |
| odłożyć porcję zakwasu na następne pieczenie | |
| resztę przełożyć do 2 foremek wysmarowanych margaryną i pozostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno 2-krotnie zwiększyć objętość) – w zależności od drożdży i temperatury otoczenia 1-3 godzin | |
| po wyrośnięciu ciasta lekko wymieszać je nożem lub widelcem w foremce, aby rozbić pęcherzyki powietrza | |
| III ETAP: | PIECZENIE |
| 15 minut | (od zimnego piekarnika) w temperaturze 160 stopni C, później |
| 50 minut | w temperaturze 210 stopni C, później |
| 15 minut | w temperaturze 160 stopni C |
Porcję zakwasu do następnegp pieczenia przechowywać w lodówce max. do 2 tygodni

Ten przepis otrzymałam od Eli i Tadka. Dzięki ich uprzejmości mogę wypiekać chleb w domu. Jest super. Dzięki 🙂

