Piernik – Sknerus

Składniki
2 szklankimąka żytnia
12 dagmargaryna
1 szklanka
(niepełna)
cukier
2 szt.jajka
4 łyżkipowidła śliwkowe
3 łyżkikakao
1 op.przyprawa do piernika
1 szklankamleko 2% ( w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczkasoda
bakalie
Sposób przyrządzania:
mąkę przesiać z sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika; starannie wymieszać
margarynę roztopić i przestudzić
jaja dokładnie umyć i wraz z cukrem ubić na puszystą masę
naprzemiennie, porcjami dodawać mleko i mąkę z przyprawami, kakao i sodą, mieszając łyżką
dodać powidła i wymieszać
na końcu dodać tłuszcz i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
dodać bakalie i wymieszać
gotowe surowe ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia
piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C przez 1h.
po wystygnięciu można np polać polewą czekoladową

Smacznego!!!!

powrót do
Ciasta – dla łasucha