Chleb

Chleb jest podstawą jadłospisu człowieka już od zarania dziejów. I dlatego właśnie od chleba zaczynam publikację przepisów.

I ETAP:ZACZYN
Składniki:
1 porcja zakwas
1 szklankamąka żytnia
1 szklankaletnia woda
Sposób przygotowania
składniki wymieszać
pozostawić na minimum 8 godzin
II ETAP
(po min. 8 godzinach):
CIASTO
Składniki:
1 kgmąka pszenna (wrocławska, poznańska itp.
3 duże szklankiletnia woda
4 łyżeczkisól
1/4 kostki (25g)drożdże (dla lepszego rozprowadzenia rozpuścić w 1 szklance wody)
1 szklankaotręby pszenne
1/3 szklankisiemię lniane (w całości, nie mielone)
1/2 szklankisłonecznik łuskany (może być słonecznik i pestki dyni
Sposób przygotowania:
wszystko ręcznie wymieszać
odłożyć porcję zakwasu na następne pieczenie
resztę przełożyć do 2 foremek wysmarowanych margaryną i pozostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno 2-krotnie zwiększyć objętość) – w zależności od drożdży i temperatury otoczenia 1-3 godzin
po wyrośnięciu ciasta lekko wymieszać je nożem lub widelcem w foremce, aby rozbić pęcherzyki powietrza
III ETAP:PIECZENIE
15 minut(od zimnego piekarnika) w temperaturze 160 stopni C, później
50 minutw temperaturze 210 stopni C, później
15 minutw temperaturze 160 stopni C

Porcję zakwasu do następnegp pieczenia przechowywać w lodówce max. do 2 tygodni

Ten przepis otrzymałam od Eli i Tadka. Dzięki ich uprzejmości mogę wypiekać chleb w domu. Jest super. Dzięki 🙂