Ciasto z jabłkami

Składniki
ok.75 dagszara reneta
2 szklankimąka pszenna
25 dag
(1 kostka)
margaryna
3/4 szklankicukier
4 szt.jajka
1 łyżeczkaproszek do pieczenia
bułka tarta, cynamon do jabłek + sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
jabłkajabłka umyć, obrać pokroić na cząstki, wydrążyć gniazda nasienne; ułożyć w misce, skropić sokiem z cytryny (nie ciemnieją), posypać 1 -2 łyżkami bułki tartej, wymieszać; posypać cynamonem i ponownie wymieszać; odstawić.
przygotowanie ciastamargarynę roztopić i przestudzić
jajka starannie umyć; po rozbiciu - żółtka oddzielić od białek
ubić pianę z białek, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, a na końcu żółtka; ubić na puszystą masę.
mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
tak przesianą mąkę dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką
na końcu dodać tłuszcz i ponownie delikatnie wymieszać - do uzyskania jednolitej konsystencji
na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylać połowę masy, ułożyć jabłka (dość grubą warstwę) i zalać resztą ciasta
pieczeniepiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 1h.
po wystygnięciu można np posypać cukrem pudrem

Pamiętajmy, żeby zachować umiar 🙂


Smacznego!!!

powrót do
Ciasta – dla łasucha