Surówki i sałatki są zazwyczaj daniami szybkimi i łatwymi do wykonania. W warunkach domowych nie wymagają wybitnych kwalifikacji i kuchennych predyspozycji. Nie trzeba niczego dokładnie dozować, odważać, zachowywać proporcji… Krojenie, siekanie, mieszanie, to podstawowe czynności do wykonania. A efekty mogą być nieraz zaskakujące. Zwłaszcza, gdy popuści się wodze fantazji… Nasza wyobraźnia, upodobania i (rzadziej) względy zdrowotne – są jedynymi ograniczeniami przy ich komponowaniu.
Jestem raczej tradycjonalistką, więc zazwyczaj tworzę sałatki i surówki w oparciu o tradycyjne składniki, głównie warzywa.
Fajne jest to, że surówki nadają się na każdy posiłek: podane wraz z mięsem stanowią wyśmienite danie obiadowe, z powodzeniem zastępując kluski i kapustę zasmażaną, nadają się też na pożywną, lekkostrawną kolację, zwłaszcza w ciepłe, letnie wieczory…
Poniżej kilka propozycji prostych sałatek i surówek, które często goszczą na naszym stole i być może w dużym stopniu pomogły nam schudnąć:
Sałatka jajecznie selerowa | Sałatka z mozzarellą | ||
Sałatka z warzyw gotowanych al'dente | Sałatka z mozzarellą II | ||
mix sałat z oliwkami i fetą | Sałatka paprykowo - selerowa | ||