4 porcje | |
Składniki: | |
3-4 szt. | papryka -czerwona, zielona, biała, żółta (tak, by było kolorowo) |
2-3 łyżki | olej z pestek winogron |
2 szt. | cebula |
2 szt. | cukinia |
2-3 szt. | pomidory (mogą być pomidory z puszki) |
2 łyżki | koncentrat pomidorowy |
przyprawy: pieprz, odrobina soli | |
Sposób przygotowania: | |
papryki - kroimy w paski lub w kostkę | |
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, wrzucamy papryki i lekko obsmażamy, nie dopuszczając do zarumienienia |
|
Podlewamy wodą, zakrywamy pokrywką i dusimy chwilę na wolnym ogniu |
|
cebule - kroimy w półtalarki i dodajemy do papryki | |
Kiedy papryka i cebula (po ok. 15-20 min.) stają się miękkie (lecz nie rozgotowane) - dorzucamy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki) | |
Pokrojoną w półplasterki cukinię układamy na pomidorach i dusimy ok. 20 min. (woda nie może wyparować - w razie konieczności podlewamy) |
|
Leczo mieszamy, doprawiamy, dodajemy koncentrat, mieszamy ponownie |
Gotowe. Siadamy i zajadamy. Smacznego.