Do sporządzenia tej potrawy niezbędny jest gliniany garnek, który może być używany w piekarniku. Taki garnek nabyłam kilka lat temu podczas pobytu w Bułgarii, można jednak jednak je zakupić drogą elektroniczną. Znalazłam niedawno witrynę sklepu internetowego oferującego oryginalne garnki bułgarskie różnej wielkości w cenach ok. 80 -100 zł.
4 porcje | |
Składniki: | |
1 szklanka | kasza pęczak lub orkiszowa |
2 - 3 szt. | marchewka |
1 - 2 szt. | pietruszka korzenna |
1/2 szt. | korzeń selera |
1 - 3 szt. | pasternak |
1 szt. | por - część jasna od korzenia |
1 - 2 szt. | cebula |
2 - 3 szt. | papryka |
1 szt. | cukinia - (opcjonalnie, w sezonie) dodajemy na końcu |
1 kostka | bulion warzywny |
pieprz grubo mielony | |
Sposób przygotowania: | |
Rozpuszczamy kostkę bulionową w szklance gorącej wody. | |
Na dno garnka wsypujemy kaszę, zalewamy gorącym bulionem | |
pokrojoną w paski (lub kostkę) paprykę układamy na warstwie kaszy, następnie - pokrojone w paski marchewkę, seler, pietruszkę, pasternak oraz cebulę - pokrojoną w talarki lub ósemki, a także por, pokrojony w talarki. | |
Całość wstawiamy do piekarnika, ustawionego na 170 - 180 stopni C- i z funkcją termoobiegu lub "góra - dół". | |
Po ok. 40 - 45 min. sprawdzamy miękkość warzyw ( powinny być półtwarde) i dodajemy cukinie, pokrojone w półplasterki. |
|
Garnek pozostaje jeszcze w piekarniku przez 15 - 20 min., tak aby warzywa były al'dente. |
Gotowe. Smacznego.