| 2 foremki aluminiowe | |
| Składniki | |
| 1,5 kg | chuda łopatka wieprzowa |
| 2 szt. | nieduże cebule |
| 1 ząbek | czosnek |
| wg upodobań | przyprawy: 18 ziół ojca Mateusza, pieprz, |
| 1-2 szt. | jajka |
| 1 szt. | czerstwa bułka (dowolna - może być żytnia lub grahamka) |
| Sposób przyrządzania: | |
| mięso kroimy w kawałki, usuwamy tłuszczyk, | |
| obieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę | |
| bułkę moczymy w ciepłej, przegotowanej wodzie i odciskamy | |
| mięso, cebulę i bułkę mielimy w maszynce do mięsa | |
| do tak uzyskanej masy wbijamy umyte wcześniej jajka, dodajemy czosnek, zioła, pieprz; można dodać odrobinę soli |
|
| masę wyrabiamy ręką, aż będzie jednolita | |
| nakładamy do aluminiowych foremek i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na 180 stopni C. | |
| pieczemy ok. 1,5 godziny | |
| Po wyciągnięciu odlewamy resztę płynnego tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia |
Pieczeń jest doskonałym dodatkiem do chleba. Można ją podawać na ciepło z sosami grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym – jako danie obiadowe.
Smacznego!!!


