| Składniki | |
| ok.75 dag | szara reneta |
| 2 szklanki | mąka pszenna |
| 25 dag (1 kostka) | margaryna |
| 3/4 szklanki | cukier |
| 4 szt. | jajka |
| 1 łyżeczka | proszek do pieczenia |
| bułka tarta, cynamon do jabłek + sok z cytryny | |
| Sposób przyrządzania: | |
| jabłka | jabłka umyć, obrać pokroić na cząstki, wydrążyć gniazda nasienne; ułożyć w misce, skropić sokiem z cytryny (nie ciemnieją), posypać 1 -2 łyżkami bułki tartej, wymieszać; posypać cynamonem i ponownie wymieszać; odstawić. |
| przygotowanie ciasta | margarynę roztopić i przestudzić |
| jajka starannie umyć; po rozbiciu - żółtka oddzielić od białek | |
| ubić pianę z białek, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, a na końcu żółtka; ubić na puszystą masę. | |
| mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia | |
| tak przesianą mąkę dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką | |
| na końcu dodać tłuszcz i ponownie delikatnie wymieszać - do uzyskania jednolitej konsystencji | |
| na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylać połowę masy, ułożyć jabłka (dość grubą warstwę) i zalać resztą ciasta | |
| pieczenie | piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 1h. |
| po wystygnięciu można np posypać cukrem pudrem |
Pamiętajmy, żeby zachować umiar 🙂

Smacznego!!!
powrót do
Ciasta – dla łasucha

