2 porcje | |
Składniki | |
2-3 szt. | marchew |
2-3 szt. | pietruszka korzenna |
1 szt. | seler mały (lub1/4 dużego) |
1 szt. | czerwona papryka |
2-3 szt. | ogórki kiszone |
sos musztardowy, natka pietruszki, ulubione przyprawy | |
Sposób przygotowania | |
umyte marchewki, piertuszki i seler gotujemy "w mundurkach" -bez obierania. Gotujemy je al'dente wyciągamy na talerz i studzimy. Następnie obieramy i kroimy w kostkę | |
Dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ogórki kiszone. | |
Wszystko mieszamy z pieprzem i ulubionymi przyprawami | |
Uwaga na sól. Sos musztardowy i ogórki kiszone zaostrzają smak | |
Przed podaniem mieszamy z sosem musztardowym | |
Sos musztardowy | |
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 10% - 12% wymieszać z 2-3 łyżeczkami musztardy (należy rozrobić w osobnym naczyniu tak, aby konsystencja była dość ścisła) | |
Ten typ sałatki można podać do obiadu, zarówno do mięs, jak i do ryby |
Gotowe. Smacznego!