2 porcje | |
Składniki | |
1 opakowanie | dowolna sałata mix (z rukolą, roszponką itp.) |
1 opakowanie | ser twardy - typu feta light (lub dowolny pleśniowy) |
wg uznania | oliwki zielone w zalewie |
1-2 szt. | pomidory (mogą być pomidory suszone, w zalewie) |
1-2 łyżeczki | słonecznik łuskany |
wg upodobań | dowolne przyprawy np. grubo mielony pieprz, ziołowa przyprawa do sałatek, czosnek niedźwiedzi itp |
2-3 łyżki | olej lniany |
Sposób przyrządzania: | |
Rozdrobnioną sałatę układamy na dnie naczynia | |
pokrojone w ćwiartki pomidory układamy równomiernie na sałacie, dodajemy słonecznik; całość mieszamy |
|
na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser | |
dodajemy sporo oliwek | |
całość posypujemy przyprawami | |
przed podaniem polewamy olejem lnianym |
Sałatkę możemy podać na kolację z grzankami lub tostami z ciemnego pieczywa.
Smacznego!
Surówki i sałatki