Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę podczas stosowania diety odchudzającej?
Z kilku powodów:
- pomaga psychicznie, zmniejszając stres, który towarzyszy (zwłaszcza łakomczuchom) podczas stosowania diet na odchudzanie,
- hamuje apetyt na potrawy słodkie, tłuste i słone (tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze),
- daje uczucie sytości na dłuższy czas,
- posiada pewne właściwości odchudzające
- przyspiesza metabolizm, co powoduje lepsze spalanie tłuszczu,
- zmniejsza odkładanie się tłuszczu w okolicach talii i brzucha,
- zawiera teobrominę i teofilinę — substancje, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,
- zawiera kofeinę — substancję pobudzającą, która daje energię do intensywnych ćwiczeń fizycznych i przyspiesza metabolizm kwasów tłuszczowych,
- zawiera błonnik pokarmowy (około 10 gramów w 100 gramach czekolady),
- zawiera przeciwutleniacze, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych, a w rezultacie minimalizują ryzyko powstawania zakrzepów,
- poprawia krążenie krwi,
- usprawnia funkcjonowanie serca,
- ma pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- ma niski indeks glikemiczny, dlatego następstwem jej zjedzenia jest wolne tempo wzrostu poziomu cukru we krwi,
- hamuje procesy starzenia dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
powrót do
Słodycz gorzkiej czekolady